Sistema penitenciari

Institucions penitenciàries o sistema penitenciari és el terme amb el qual es designen a les institucions o al sistema establert per al compliment de les penes previstes en les sentències judicials; especialment les penes de reclusió, el propòsit i objectiu de la qual, en el dret penal contemporani i el dret penitenciari, és la reinserció social del condemnat. Una altra tipologia de penes, com la pena de mort, el treball social, la llibertat vigilada, etc., tenen una relació més o menys indirecta amb les institucions penitenciàries, encara que també formen part del sistema penal. Menys relació tenen altres penes, com les denominades penes pecuniàries (multes) o la pena de privació de certs drets (especialment el dret de sufragi).[1]

Habitualment la institució penitenciària és la presó, però la denominació pot ser diferent, així com la seva organització administrativa i els seus mètodes i característiques: centres penitenciaris oberts o tancats, de mínima seguretat o màxima seguretat, hospitals o centres psiquiàtrics penitenciaris (hospital penitenciari, hospital psiquiàtric penitenciari), etc.

Des del segle xix, la reforma penal ha estat una constant dels filantrops i reformistes socials.   Des d'un punt de vista sociològic, les institucions penitenciàries comparteixen característiques amb altres institucions disciplinàries (concepte de Michel Foucault[2]).

  1. Brunel, Adolfo. Consideraciones sobre higiene y observaciones relativas a la de Montevideo. Imprenta de "La reforma pacífica", 1862, p. 108-120. 
  2. Vigilar y Castigar, 1979

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy